Avrupa’nın Hiroşima’sı Dresden

Pek bilinmese de, 2. Dünya Savaşı’ndaki en büyük hava saldırısı, Hiroşima ve Nagazaki’den sonra Almanya’nın Dresden şehrine yapılmıştı. Tabii burada atom bombası kullanılmadı ancak sonuç onun kadar korkutucuydu. Üç gün içinde on binlerce insan can vermiş, şehir yerle bir edilmişti. Yaşananlar soykırımdan farksızdı. Bu yüzden saldırı, dünya tarihinin konvansiyonel silahlarla yapılmış en büyük bombardımanı unvanına sahipti. Tabii Amerika Irak’ta bu rekoru kırıncaya kadar…

Aslında saldırının yapıldığı 13-15 Şubat 1945 tarihinde savaşın galipleri çoktan belli olmuştu. Alman ordusu Leningrad mağlubiyetinden sonra dağılmış, Ruslar Avrupa içlerine ilerlemeye başlamıştı. Almanya’nın teslim olması an meselesiydi. Müttefik güçler bu süreci hızlandırmak amacıyla Alman topraklarındaki stratejik noktalara hava operasyonları düzenlediler. Askerî tesis ve birimler, enerji kaynakları, mühimmat depolarının bulunduğu şehirler hedefler arasındaydı.

Bunun tek istisnası Dresden’di. Şehrin hedef seçilmesi oldukça tuhaftı. Çünkü sivillerin yaşadığı bir yerdi ve askerî açıdan hiçbir kıymeti yoktu. Stratejik açıdan da önemli bir konumda değildi. Zaten burası 2. Dünya Savaşı sırasında açık şehir ilan edilmişti. Güvenli gördüklerinden Avrupa’nın farklı yerlerinden birçok sanatçı ve aydın buraya yerleşmişti. Yine Sovyet ordularının önünden kaçan 300 bin kadar sivil de Dresden’e sığınmıştı. Bu şartları düşündüğümüzde saldırının Hitler’e verdikleri destek yüzünden Alman halkını cezalandırmak amacıyla yapıldığını görüyoruz. Yani savaşın gidişatına hiçbir etkisi olmadığı halde on binlerce sivil intikam için öldürüldü.

Devamı Derin Tarih Kasım Sayısında…

Benzer konular