Bütün Suç Japonların Mı?

Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’nı kitaplardan tanıdım. Buranın tarihiyle alakalı yazıları, çarşı­da dükkânı olan sahafların ya da mü­davimlerinin hatıralarını içercesine okuduğumu hatırlıyorum ilk gençlik yıllarımda. Elyazması kitaplar, Mü­teferrika baskıları, eski harfli matbu ciltler… Hepsi oradaydı ve benim ken­dilerini “ziyaret” edeceğim günü bek­liyorlardı.

Derken beklenen gün geldi. Ba­bam ve ben Sahaflar Çarşısı’nın yolu­nu tuttuk. Çarşıya adımımı attığımda yaşadığım hayal kırıklığı neredeyse tarifsiz… Okuduğum yazılarda anla­tılan, hatıralarda bahsedilen mekân gerçekten burası mıydı? Neredeyse bütün dükkânlar, üniversiteye hazır­lık ve yardımcı ders kitaplarıyla po­püler romanlar satıyordu. Benim ha­yalimdeki Sahaflar Çarşısı’ndan eser yoktu anlayacağınız.

Bu bahsi açmamın sebebi İsmail Kara Hoca’nın genişletilmiş 2. baskısı yakın zamanda çıkan Biraz Yakın Tarih Biraz Uzak Hurafe kitabındaki “Sahaf­lar Dile Gelse” başlıklı yazısı (Bu ve­sileyle Hoca’nın sahaflar ve kitap kül­türüne dair yazılarının ayrı bir cilt halinde neşrini heyecanla beklediği­mizi belirtelim).

Devamı Derin Tarih Nisan Sayısında… 

Benzer konular