Tarihçi Gözüyle “Fatih” Dizisi

Fatih Sultan Mehmed ve dönemini anlatma iddiasındaki Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi Kanal D’de yayına girdi. Türkiye’de tarih dizileri gösterime girer girmez tenkitler de arkasından gelir. Bunun sebebi çok basittir: Çünkü kötü dizi çekeriz. En net bilgilerle oynamak gibi iflah olmaz bir âdetimiz var. Şimdi bakalım Fatih dizisinde hangi cevizleri kırmışlar?

Fatih Sultan Mehmed gibi tarihte iz bırakmış çok kuvvetli bir şahsiyeti Kenan İmirzalıoğlu’na oynatmalarının psikolojik sebepleri olmalı. Eldeki minyatürler ve Bellini’nin meşhur portresinden hareketle iki figür arasında pek bir benzerlik kurulamaz.

Bir defa tahminen Fatih ortalama bir Türk erkeği boyunda iken basketbolcu ayarında bir aktör tarafından canlandırılıyor. Diğer taraftan daha 19 yaşında tahta çıktığını bildiğimiz Fatih, aktörün yaşı olan 43’e geldiğinde son yıllarını yaşıyordu. Başrol oyuncusunun bir tek şu artısı var: Karizması Fatih’i göğüsleyebiliyor.

Osmanlı padişahlarının asla başları açık gezmediklerini biliyoruz. Dizide Fatih sokaklarda bile başı açık yürütülüyor. Oysa diğer bütün aktörler başlıklı. Sultan II. Murad’ın da aynı şekilde başı açık.

Devamı Derin Tarih Nisan Sayısında… 

Benzer konular