Abdülhamid ve Erdoğan’a Yönelik Tasfiye Planlarındaki 5 Benzerlik

1- Kurgu sendroma karşı iktidar

Veliahd Abdülhamid Efendi, İngiltere’nin parmağının olduğu 1876 darbesinden sonra Osmanlı’yı yeniden dizayn etmek isteyen ve 1787’den beri nüfuzu devam eden bu devlet ve içteki taraftarları tarafından Osmanlı tahtına “hasbelkader” çıkarılmıştır.

Geleneksel muhafazakar “millî görüş misyonu”ndan gelen, ataklığı ve başarılı faaliyetleri sebebiyle misyonun kurucusu ve lideri Necmettin Erbakan’ın veliahdı olarak görülen R. Tayyip Erdoğan’ın da, ABD’nin parmağı olduğu 28 Şubat postmodern darbesinden sonra, Türkiye’yi yeniden dizayn etmek isteyen ve 1945’den beri nüfuzu devam eden bu devlet ve içteki taraftarları (Kemalistler) tarafından, kendi tabirlerince “Erbakan sendromu” karşısında Başbakan olmasını yine “hasbelkader” bir gelişme mütalaa etmişlerdir.

Veliahd Abdülhamid’in iktidara gelebilmesi için Osmanlı’nın dizginlerini elinde tutan İngiliz ve yerli taraftarlarına karşı yandaş görünmesi gerekiyordu. V. Murad’ın yerine geçmesi bu yollardan geçiyordu. Bunu “İstibdat gömleğini çıkardım, Meşrutiyet taraftarı oldum” şeklinde formüle edebiliriz.

Erbakan’ın veliahdı R. Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelebilmesi için ise Türkiye’nin dizginlerini elinde tutan Amerika ve yerli taraftarlarına karşı “kendisini ayarlaması” gerekiyor; bu “ayar” da yenilikçi olmaktan geçiyordu. “Artık bedenen yıprandı ve misyonunu tamamladı” denilen Erbakan’ın ardından yenilikçi olduğunu ispatlamak gayretindeydi. Bunu da “Millî Görüş gömleğini çıkardık” şeklinde formüle edebiliriz.

Devamı Derin Tarih Eylül Sayısında…

Benzer konular