Mayıs 2018 - Sayı 74

Fatih’in Rüyası Baba Rekabeti ve Büyük Fetih

DERİN TARİH’İN MAYIS SAYISI ÇIKTI!

FATİH’İN RÜYASI

BABA REKABETİ VE BÜYÜK FETİH

Derin Tarih’in Fatih’in psikolojisini incelediği bu ayki dosyası her sayıda olduğu gibi yine dopdolu. Dosyada Doç. Dr. Yakup Albayrak fethin yolunu açan baba-oğul ilişkisine dair psikanalitik bir çözümlemeyle yer alırken, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Mehmed’in annesi, babası ve hocalarının Mehmed’in tutkulu ve kararlı karakteri üzerindeki tesirini ve bilinçaltının derinliklerini anlattı. Fatih Sultan Mehmed’i 22 yaşında dünya tarihini değiştiren o karara adım adım ilerleten nasıl bir ruhtu? Uykularını kaçıran o hayâlin peşini bir an olsun bırakmayan padişahın psiko-politik portresini Prof. Dr. Sefa Saygılı’dan okuyacaksınız. II. Mehmed fethe nasıl programlandı; babası, annesi, öğretmenleri ve devlet adamlarıyla ilişkisi, Çandarlı’ya öfkesi, ruhunu yaralayan tahttan indirilme hadisesi ve çocukluktan beri fethe programlanmış şuuraltı… Doç. Dr. Ali Kuşat, II. Mehmed’e İstanbul’un kapısını aralayan psikolojik faktörleri satırlara taşıdı.

Muhteşem kitap hediye

Robert Faurisson, Anne Frank’ın Günlüğü’nün gerçek olup olmadığını titiz bir mukayese ve delillerle ispat etmeye çalıştı. Bu ay Derin Tarih okurlarına Anne Frank’ın Hatıra Defteri Gerçek mi? kitabını hediye ediyoruz!

Başka neler var?

Gazeteci Yazar Avni Özgürel ile Ketebe Yayınları’ndan çıkan Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İktidar Oyunu kitabı üzerine konuştuk. “Türkiye’deki Darbelerin Ortak Maksadı Ülkeyi Kontrol Edebilmek”

Prof. Dr. İsmail Kara’nın kaleminden Ramazanlarımızın hem bugünün şartlarında hem de geçmişle irtibatlandırarak “ihya”sı nasıl olmalıdır?

Nermin Taylan Hürrem Sultan’ın Bağdat’tan İznik’e; Edirne’den Şam’a kadar İslâm’a olan hizmetlerini kaleme aldı.

“Halkını Misyonerlere Kaptıran Önder” Prof. Dr. Mustafa Özel Afrika edebiyatına büyüteç tutmaya devam ediyor.

Mustafa Armağan’ın muhterem babası merhum Rafet Armağan’ın tarihî bir vesika hükmünde olan Urfalı ilim ehli bir ailenin serencamını anlatan hatıratın ilk bölümünü Mustafa Armağan’ın dipnotlarıyla birlikte okuyacaksınız.

Pavlos’un icat ettiği bir din olan ve Hz İsa’nın tebliğleriyle hiçbir ilgisi olmayan Hıristiyanlığı Prof. Dr. Mehmet Çelik tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Osmanlı padişahlarının hasekileri gibi Selçuklu hatunları da sosyal ve siyasî hayatta kendilerini göstererek devlet idaresinde mühim görevler ifa etmişlerdi. Selçuklu Hatunları kitabının yazarı Bülent Kaçın, Selçuklu’nun itibarlı melikelerini okurların ilgisine sundu.

Amerikalı misyonerleri kimin öldürdüğünü ve mütareke yıllarında Suriye’de İngiliz-Fransız nüfuz kavgasını Dr. Ahmet Uçar anlattı.

Kürdistan adına Hakkârili Mehmed Fuad’ın Arnavut halkına yani Müslümanlara hitaben kaleme aldığı mektubu Dr. Bekir Tank satırlara taşıdı.

Atatürk’ün cenaze namazını kıldırmış olan Şerafettin Yaltkaya’nın hâl tercümesini, kendisini tanıyan ve bu aydan itibaren yazılarıyla Derin Tarih’te sizlerle birlikte olacak olan Prof.

Dr. Aykut Kazancıgil kaleme aldı.

Osmanlı’nın kuruluş yıllarındaki evliliklerin belki de en ilginci olan Orhan Gazi-Theodora evliliğini ve Orhan Gazi’nin başlık parasıyla Bizans İmparatoru olan Kantakuzenos’u Doç. Dr. Yahya Başkan yazdı.

Aradan geçen 21 yılın ardından postal giyen manşetlerin hikâyesini Fatma Toksoy kaleme aldı.

Teslisi reddedip tevhidi savunan görüşlerinden ötürü Engizisyon mahkemesi tarafından yakılarak cezalandırılan İspanyol hekim, coğrafyacı ve düşünür Michel Servet’i Prof. Dr. İsmail Taşpınar’ın kaleminden okuyacaksınız.

Hz. Muhammed’in uygulamalarının izinden gitmekle birlikte zaman zaman farklılıklar gösteren râşid halifeler dönemi yönetim ilkelerini Prof. Dr. Adnan Demircan analiz etti.

İbrahim Pazan, 1924’ten sonra vefat eden sultanları ve hayattaki şehzadeleri hatırlayarak sürgünün günümüzdeki izlerini yazdı.

Mehmet Doğan’dan ayın kelimesi: Mahalle.