Nisan 2016 - Sayı 49

Kûtu’l Amâre Osmanlı'nın son zaferi

100. YILDÖNÜMÜNDE KÛTU’L AMÂRE OSMANLI’NIN SON ZAFERİ

Osmanlı Devleti’nin son zaferi Kûtu’l Amâre 100. yıldönümünde bütün yönleriyleDerin Tarih’teele alınıyor.

Adım adım Kûtu’l-Amâre zaferine giden yolda yaşananları Prof. Dr. Edward J. Ericksonsatırlara taşıyor. Büyükelçi Altay Cengizer İngiltere’nin gözüyle Kût yenilgisini kaleme aldı.Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu İngiltere’nin yenilgiyi nasıl soruşturduğunu yazdı. Askerî tarihçiDr. Nikolas Gardner Derin Tarih’e Kut gerçeğini anlattı: “İngilizlerin Kût’taki mağlubiyeti gizlemeleri imkânsızdı”. Kûtu’l-Amâre’nin yüzen ganimetiJulnar gemisinin nefes nefese macerasını Doç. Dr. Mustafa Selçuk’un kaleminden okumaya hazır olun! Halil Kut Paşa’nın yakını Dr. Necdet Özgelen soruyor: Çanakkale bunca zamandır anılıyor da Kûtu’l-Amâre’yi niye unuttuk? Mustafa Armağan cevaplıyor: Kûtu’l-Amâre zaferi neden unutturuldu? Kût’un meçhul kahramanı Sakallı Nureddin Paşa’nın sıra dışı hayatını Prof. Dr. Necati Fahri Taşkaleme aldı. Koleksiyoner Necmettin Özçelik ile Kût’un hayatındaki yerini konuştuk.Göksel Baykan’ın kaleminden Kûtu’l- Amâre’de esir olmak… Unutturulmak istenen büyük zaferin bütün yönleriyle ele alındığı şaşırtıcı bir dosya sizleri bekliyor.

Muhteşem bir kitap hediyesi daha!

Derin Tarih‘ten efsane bir kitap daha! Eşref Edip’in kaleme aldığı Kara Kitap, Cumhuriyet sonrası yapılan icraatları ağır tenkitlerle dile getiriyor. Halk evlerinde genç dimağlar nasıl zehirlendi? Kara Kitap, Derin Tarih’in bütün okurlara hediyesi!

BAŞKA NELER VAR?

Salim Aydüz İslam dünyasının âlim hanımlarını kaleme aldı.Çobandan sadrazam olur mu? Devşirme sistemi ile evet! Abdülkadir Özcan yazdı.Kût’un tek hatırası bu müzede! Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu’yla Kût zaferinden kalan yadigârları konuştuk.İstanbul’un hafızası Semavi Eyice mezar taşı katliamını satırlara taşıyor: Tarihin son şahitlerini son susturduk?Yavuz Bahadıroğlu Ertuğrul Bey’in ve Kayı aşiretinin hikâyesini anlattı: Yürü, yol senindir Ertuğrul Beyim!Bizans tarihinde 726-843 arasında tasvirlerin yasaklandığını, var olanların da kırıldığını biliyor musunuz? İkonoklazm olarak adlandırılan ve uymayanların korkunç cezalara maruz kaldığı bu ilginç hareketin sebebi neydi? Casim Avcı yazdı.İsmail Kara’dan geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Prof. Dr. Bekir Topaloğlu hoca için rahmet kayıtları…Mısır’da Türk egemenliğini başlatan Tolunoğlu’nu Muharrem Kesik’in kaleminden okuyoruz.Mehmet Doğan yoğurt kelimesine parantez açıyor. Bizim yoğurdumuz “ak”tır.İkbal Betül Armağan Gözlü alyansın tarihi satırlara taşıyor. Parmağın ve gönlün kanunu ondan sorulur!