Ocak 2013 - Sayı 10

KAPAK DOSYASI: HÜRREM’İN VAKIFLARI, KANUNİ’NİN GEMİLERİ

Kanuni Sultan Süleyman’ı ve Hürrem Sultan’ı yapımcıların değil tarihçilerin gözüyle tanımaya var mısınız?

Derin Tarih “Kanuni’nin Gemileri, Hürrem’in Vakıfları” isimli dosyayla, popüler dille yozlaşan tarihî gerçeklere mercek tutarak objektif ve hakiki bir “Kanuni ve Hürrem” portresi çiziyor.

Ahmed Akgündüz Sultan Süleyman’ı “Kanuni” yapan uygulamalara farklı bir perspektif getirirken İdris Bostan Kanuni’nin Akdeniz’de güç dengelerini değiştiren uygulamalarından haberdar ediyor okurları. Mehmet Çelik bizi İsviçre sokaklarında ve ABD Temsilciler Meclisi’nde karşımıza çıkan Kanuni’yle tanıştırıyor; Mustafa Güler “Hürrem’i diziler değil vakıflar anlatır” diyerek gerçek Hürrem’i gün yüzüne çıkarıyor. Yusuf Halaçoğlu ve Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu ise Muhteşem Yüzyıl’ı yorumluyorlar.

Derin Tarih’in Ocak sayısındaki özel dosyası ise “Osmanlı’nın kuruluşu”. “Osmanlılar daha kurulurken imparatorluk vizyonuna sahipti” diyen Feridun Emecen, Osmanlı kuruluşuna dair yükselen sis bulutlarını dağıtıyor.

Mustafa Armağan’dan yeni tarih araştırmalarına kapı aralayacak soru: “Osmanlı, kuruluşunu bir isyana mı borçlu?” Kuruluş döneminde gerçekleşen Sülemiş isyanının, beylikten bir imparatorluk oluşmasındaki payı neydi? Cevabı Derin Tarih Ocak sayısında!

Raif Kaplanoğlu, Halil İnalcık ile yaptığı tetkik gezilerinde, Âşıkpaşazâde’nin kitabında yer alan kuruluş dönemi bilgilerinin birer masal ürünü değil, gerçek olduğunu gördü. İşte İnalcık hoca ile Osman Gazi’nin izinde bir kuruluş dönemi gezisi.

Vakıf malı olmasına rağmen Zafer Anıtı’nı dikmek için Afyonkarahisar’ın simgesi durumundaki Umur Bey Camii’nin yıkım kararı süreci nasıl ve neye rağmen gelişti? Ali Kuş, bu sorunun cevabını, ilk kez yayınlanan fotoğraflarla Derin Tarih Ocak sayısında veriyor.

BAŞKA NELER VAR?

Derin Tarih’ten bir ilk daha! Ünlü tarihçi Arnold J. Toynbee Atatürk’ü anlatıyor: “O Türkiye’yi sevdi, Türkleri değil!

“Osmanlı tarihi bizim neyimiz olur? İsmail Kara, alternatif bir Osmanlı tarihi okuması yapmanın ve maziye hangi irtibatlarla bakmamız gerektiğinin yöntemlerini paylaşıyor.

Tapınak Şövalyelerinden Jules Verne’e Batı’nın gizemli temelleri hangi tarikatlar üzerinde yükseliyor dersiniz?

Kürşad Demirci Derin Tarih okurları için cevaplıyor.Efes şehrinde bir tepede Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği ve orada öldüğü öne sürülen tarihî kalıntının üzerindeki sır perdesini dünyaca ünlü Bizantolog Semavi Eyice aralıyor.

Hitler’in mağaraya sakladığı tabutlar kime aitti? Will Lang Jr.’ın kaleminden 2. Dünya Savaşı sonunda yerin 600 metre derinliğinde bulunan tabutların hazin hikayesi Avrupa tarihine açılan gizli kalmış bir kapıyı aralıyor.

Bürokrat anayasacılığından Hakimiyet-i Milliye’ye Türk anayasacılığı seyrinde neler yaşandı, neler ıskalandı?

Şükrü Hanioğlu çözümleyici perspektifiyle yine bizi şaşırtıyor.Kürt sorununun devası Misak-ı Milli’de mi?

Mustafa Budak sunduğu tezlerle bizi buna ikna edecek gibi görünüyor.Özdemiroğlu Osman Paşa’yı Sultan III. Murad’ın övgü ve hayır dualarına mazhar eden olaylar zincirinde kısa bir tura var mısınız? Cevabınız evet’se Abdülkadir Özcan’ın rehberliğinde sıra dışı bir Osmanlı Paşa’sının kahramanlıklarla dolu hayatına yolculuk var!

Türkler için İngiliz tarihinin kilometre taşlarını, bu kültürün içinden gelen bir akademisyen olarak ondan başka kim bu denli çarpıcı anekdotlarla anlatabilirdi ki?
Norman Stone’la İngiliz tarihinin arka sokaklarını arşınlıyoruz.Müslümanların hoşgörü seferi Mekke’nin fethinin İslam dünyasındaki anlamı ve değeri nedir? İhsan Süreyya Sırma’nın kaleminden tadımlık bir İslam dünyası yazısı…

Meşrutiyet’le birlikte radikal bir artış gösteren işçi grevleri Osmanlı ekonomi tarihini nasıl etkiledi?

Biz sorduk, Kadir Yıldırım cevapladı.Timur Yıldırım’ı kafese kapatmış mıydı? Yıldırım’ın ütopyası nasıl tarihe gömüldü? Ümit Bayazoğlu pozitif provokasyonla Derin Tarih sayfalarında.

Milli mücadelenin Bolşevik lideri Mustafa Suphi nasıl öldürüldü? İsmail Akbal cumhuriyet tarihinin faili meçhul siyasî cinayetlerini masaya yatırmaya devam ediyor.

Mim Kemâl Öke ufuk açıcı kitap yorumlarıyla, gücün küstahlığı ve neo-Oryantalizm’i irdeliyor.

Tarihin karanlık mahzenleri Derin Tarih’le aydınlanır!