Deliler: Tarih Şuurunu Hollywood Standardında Veren Bir Film

Ülkemizde tarih dizileri hem senaryo, hem de teknik anlamda yükselişe geçti. Sinema ve televizyon tarihi keşfetti nihayet! Sizce ümit edilen noktada mıyız?

Cem Uçan: Son zamanlarda ekranlarda dönem dizilerinin başarılı örneklerini izliyoruz; ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Çekimlerin haftanın 6 günü, uzun saatler boyu devam etmesi yapımcıyı da oyuncuları da yoruyor elbette ama teknik ve görsel olarak çok daha iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Zamana ve en önemlisi tecrübeye ihtiyacımız var.

Mehmet Pala: Senaryo zekâsı çok önemli! Fakat dünya geneline baktığınızda orijinal hikâye bulmak ve kaliteli bir senaryo ortaya koymak gittikçe zorlaşıyor. Dünya bu kıtlığı hazır hikâyeler üzerinden aşmaya çalışıyor gibi geliyor bana. Genel itibariyle tarihî olayları ya tamamen dönüştürerek ya da küçük yorumlarla aktarıyorlar. Ülkemizde ise durum biraz daha farklı. Hem tarihimiz, hem o tarihin yarattığı medeniyetimiz, dünyada bir başka örneği olmayan pırıl pırıl bir tarih ve medeniyet. Fakat bu gerçek özellikle tiyatro, sinema, televizyon işlerinde hak ettiği gibi gösterilmedi maalesef. Hakaret eden, aşağılayan, tabiri caizse yerin dibine sokan söylemler geliştirildi hep. İnsanımız kendi sanat ürünlerinde kendi tarihine, medeniyetine, kültürüne sövülmesinden, hakaret edilmesinden bıktı. Elbette Kara Murat, Malkoçoğlu, Tarkan gibi filmler bunun dışında iyi niyetli teşebbüslerdi ama onlar da son derece kısıtlı imkânlarla ortaya çıkarılan işlerdi. Artık öyle değil… İşte Diriliş Ertuğrul, Payitaht Abdülhamid ve şimdi Deliler gibi yapımlar hem teknik, hem de fikir olarak son derece iyi niyetli ve kaliteli yapımlar. Çok doğru bir kabul var: Türkiye dünyanın vicdanıdır. Bu vicdan, kendini kültür sanat eserlerinde de göstermeli, ispatlamalı. Yüzyıllardır sadece katilini seçme özgürlüğü verilen mazlumlara ve onlara insafsız sömürü düzenini reva gören zalimlere bir başka yolun, bir başka dünyanın mümkün olduğunu göstermek zorundayız. Bu hem tarihimizin, hem geleceğimizin bize yüklediği bir sorumluluk. Bu sorumluluğu yerine getirmenin en etkili yolları da bugüne kadar maalesef ihmal ettiğimiz kültür-sanat sahasındadır.

Devamı Derin Tarih Ocak Sayısında… 

Benzer konular