Avrupalı Ressamlardan Kanuni’yi İzlemek

Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak devri olan Kanuni Sultan Süleyman dönemi doğudan ve batıdan İstanbul’a gelen elçilik heyetleri açısından da zirveyi teşkil eder. Bunlar arasında Türk hayatını edebiyat veya resim yoluyla anlatmak isteyen yazar ve sanatçıların bulunduğu elçilik heyetleri dikkat çeker.

Bu sanatçılardan biri, Süleymaniye Camii’nin tamamlanma töreni münasebetiyle İstanbul’a gelen Safevi elçisi ile Kanuni Sultan Süleyman’ın portrelerine imza atan Danimarkalı ressam Melchior Lorichs’dir.

Almanya’nın Flensburg şehrinde dünyaya gelen Lorichs’in doğum tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte 1548’de yaptığı Martin Luther tablosunda 21 yaşında olduğunu belirtmesi 1527 yılında doğduğu ihtimalini kuvvetlendiriyor. Asil bir aileden gelen Lorichs, ressamlığın yanı sıra hakkâk, mimar, şair ve kuyumcudur. Avrupa’nın çeşitli şehirlerini dolaşmış, büyük ihtimalle 1550’lerin ilk yarısında bir elçilik heyeti ile İstanbul’a gönderilmiştir.

16.yüzyılın ortalarında İstanbul’a gelen orta Avrupa temsilcileri arasında Hans Dernschwam ve Ogier Ghislain de Busbecq de vardır. Lorichs’in bunlardan biri ile karayolunu takiben mi geldiğini, yoksa Venedik’ten gemiye binmek suretiyle ayrı bir güzergâh mı tercih ettiğini bilmiyoruz. Bazı tablolarından anlaşıldığı üzere heyetin diğer mensupları ile Çemberlitaş karşısındaki Elçi Hanı’nda yaşamış olmalı. Ne Dernschwam’ın seyahatnamesinde, ne de Busbeck’in dört uzun mektuptan oluşan Türk Mektupları adlı seyahatnamesinde kendisinden bahsedilir. Buna rağmen Lorichs’in 1557’de İstanbul’da elçinin maiyeti arasında bulunduğu Busbecq’in bir portresinden anlaşılmaktadır.

Devamı Derin Tarih Aralık Sayısında…

Benzer konular