Türkiye 1930’lardaki Pasif Politikayla Yunan Emperyalizmine Hizmet Etmiştir

O bilgiyi Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın resmî sitesinde okuyunca derin bir nefes aldım, demek ki dedim, ‘atmasyon’ değilmiş. Meğer Yunanistan, ilişkilerimizin canciğerkuzusarması(!) olduğu 1930’larda Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki haklarını gasp edip durmuş da Atatürk Türkiye’si çıtını çıkaramamış…

Resmî web sitemiz bu garip durumu bize şu kelimelerle aktarıyor:

“Yunanistan 1931 yılında o tarihte karasularının genişliği 3 deniz mili olmasına karşın, ulusal hava sahasını 10 deniz mili olarak deklare etmiştir. Daha sonra 1936 yılında karasularını günümüzde uyguladığı 6 deniz miline çıkartmıştır. Yunanistan’ın ulusal hava sahasının 10 deniz mili olduğu iddiasının uluslararası hukuk çerçevesinde savunulabilir bir yanı bulunmamaktadır.”

Niye savunulabilir bir yanı yokmuş bu Yunan ‘iddia’sının, biliyor musunuz? Çünkü Türkiye tarafından tanınmamaktaymış!

Yani herkesler tanımış ama bir tek Türkiye tanımamış. Öyle diyor Dışişleri Bakanlığı’nın resmî sitesi.

Yakınlarda gazetelere de yansıyan ve Türkiye ile Yunanistan’ın Yunan karasularının 10-12 mile çıkarılması hususunda anlaştıklarına dair bir söylentinin üzerine atlayıp ‘Ege Denizi’nde şu kadar ada Yunanlara verildi, ülke satılıyor!’ çığlıklarını atanlar bizzat Atatürk’ün 1931 ve 1936 yıllarında Yunanistan’ın hava ve karasularını genişletme oldubittilerine neden çıtını çıkarmadığını da açıklamak zorundadırlar. Çünkü bu çıtını çıkarmama 1960’lı yıllardan itibaren gündeme oturan Kıbrıs ve kıta sahanlığı gibi Türk-Yunan anlaşmazlıklarının da temelini oluşturmuş ve bugüne kadar gelen bir engerek düğümünün ilmeğini atmalarına yardımcı olmuştur.

Devamı Derin Tarih Aralık Sayısında…

 

Benzer konular