Özel Sayı 11 - Sayı 11

Üçüncü Cihan Harbi'nin Eşliğinde II. Dünya Savaşı

Üçüncü Cihan Harbinin Eşiğinde II. DÜNYA SAVAŞI

Küresel çaptaki iz ve etkileri halen devam eden, dünya tarihinin en önemli askerî savaşlarından olan II. Dünya Savaşı 256 sayfada, her yönüyle ele alınıyor. Savaşın nedenleri ve sonuçları, aktörleri, kazanan ve kaybedenleri, strateji ve politikaları, silahları ve taktikleri, kadınlar cephesi ve liderleri Derin Tarih’in 11. Özel Sayısında.

Sahanın uzmanı yerli ve yabancı akademisyenler yazdı…

Bizans, İstanbul fethedildiğinde Rumeli ve Anadolu’daki

Hitler ile Stalin’in kanlı ringi. Nazi-Sovyet Antlaşması nasıl Hitler-Stalin Savaşı’na dönüştü? Görünüşte dost olan Sovyetler Birliği ve Almanya’yı birbirine düşüren savaşın perde arkasında yatan stratejik hataları Prof. Dr. Geoffrey Roberts yazdı.

Hitler’in stratejik yanlışları nelerdi? Hedefi neydi ve neden başaramadı? Prof. Dr. Gerhard L. Weinberg kaleme aldı.

Hitler’in uzun gölgesi hâlâ üstümüzde. Neden kendisi kadar kan döken diğer diktatörleri değil de Hitler’i merak ediyoruz? Hitler gizemini kim yarattı, kim besleyip büyüttü? Ian Kershaw bu gizem perdesini aralıyor.

Hitler neden bu kadar popüler? The Hitler of History‘nin yazarı Prof. Dr. John Lukacs , Führer’i tanımaya ve tanımlamaya engel olan 70 yıllık buz kütlelerini paramparça ediyor.

Tarih mi yalan söylüyor yoksa hafızalarımız mı? Prof. Dr. Richard Overy ‘nin kaleminden tüm çıplaklığıyla Holokost gerçekleri.

Yüzyılın dolandırıcılığı Yahudi soykırımı ve Holokost propagandacılarını çıldırtan iddialar Prof. Dr. Arthur Butz ‘un cesur kalemiyle buluştu.

Hitler’in Holokost’u İsrail’in kuruluşunu nasıl hızlandırdı? Filistin ve İsrail’in kaderinin yazıldığı savaşı Zahide Tuba Kor anlatıyor.

Hitler Mussolini’yi dağ otelinden nasıl kaçırttı? Tarihin en büyük kurtarma operasyonlarından birini Christopher Hibbert yazdı.

Faşist lider Hitler’in gücünün temeli neydi? Almanya karşısında neden güçlü bir koalisyon oluşturulamadı? Semih Tınas devletlerarası dengenin sağlanamaması açısından II. Dünya Savaşı’nın sebeplerine ve dengelenemeyen güç Almanya’ya değindi.

Faşizm üzerine yazdığı kitaplarla tanınan Keele Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aristotle Kallis faşizmin tarihî serüvenini anlatıyor.

Dünyaca ünlü 2. Dünya Savaşı tarihçisi Prof. Dr. Gerhard L. Weinberg ile savaşın bilinmeyenleri üzerine çok özel bir röportaj.

Londra St. Mary’s Üniversitesi’nden Dr. Mark Donnelly , İngiltere için “Halkın Savaşı” olan II. Dünya Savaşı’nın İngiltere’de meydana getirdiği dönüşümü ele aldı.

Amerikan İmparatorluğu 73 yıl önce atom bombasının küllerinden nasıl doğdu? Amerikan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Nükleer Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Peter Kuznick yorumladı.

Haklarında ölüm emri verilen, tecavüze uğrayan, ailesi ve çocukları için hayatta kalma savaşı veren milyonlarca kadının unutulan hikâyesini ve savaşın kadınlar cephesini Prof. Dr. Joanna Bourke satırlara taşıdı.

Barbarossa Harekâtı neden başarısız oldu? Vincent J. Castano , dünya tarihinin yeniden yazıldığı anlardan birini yazdı.

James Burbeck Pearl Harbor’ın hikâyesini dakika dakika kaleme aldı.

Cihan Harbi’nin Afrika Cephesi’ni askerî tarihçi, Tümgeneral David T. Zabecki ‘nin kaleminden okuyacaksınız.

Papa Nazi işbirlikçisi miydi? Prof. Dr. İsmail Taşpınar Avrupa’nın zor günlerini Vatikan penceresinden anlatıyor.

“En”lerin zirvesi Normandiya Çıkarması’nı Timothy Rives yazdı.

Dr. Cafer Talha Şeker Almanya’yı yere seren Anglo Sakson-Yahudi ortaklığını ve Rockefeller ile Rothschild ailelerinin yer aldığı tehlikeli ittifakları bütün gerçekliğiyle gözler önüne serdi.

Toprakları Polonya’ya verilen Almanlar nasıl göçe zorlandı? İnönü’nün hangi tutumu Avrupa basınındaki karikatürlere ilham verdi? Savaş yıllarında Almanya’da bulunan Prof. Dr. Semavi Eyice 70 yıllık hatıralarını anlattı.

Ordu yanlısı grubun iktidara gelmesinden sonra atom bombası korkusuyla teslim olan Japonya’yı R. J. C. Buttow kaleme aldı.

Serdar Karabacak II. Dünya Savaşı’nın kanlı makinalarını ve silah teknolojisindeki hızlı gelişmelerin nelere mâl olduğunu ele aldı.

1.Dünya Savaşı’nda Almanların ve Rusların yağmaladığı tarihî ve sanat eserlerini Osman Öndeş ‘in kaleminden okuyacaksınız.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu ‘ndan II. Dünya Savaşı’nda kullanılan kostüm ve malzemelerden hareketle savaşla ilgili şaşırtıcı açıklamalar…

Prof. Dr. Nil Sarı II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’de dalga dalga yayılan hastalıkları yazdı.

1.Dünya Savaşı’nda Irak nasıl işgal edildi? Savaş ekonomisi Irak’a ne tür zararlar verdi? Büyük savaşın Irak’taki keskin izlerini Prof. Dr. Mesut Özcan kaleme aldı.

Hitler’in adamı, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen’i kim öldürmek istedi? Emekli Emniyet Müdürü Eyüp Şahin polis arşivleri ışığında suikastın perde arkasını sizler için araladı.

Müslümanları Nazilerle zoraki ittifaka hangi sebepler itmişti? Boşnakların Hitler’e yazdığı mektupta neler yazılıydı? Dr. Kadir Kon ‘un kalemiyle okura ulaşan satırlar.

Dr. Avdiya Salkoviç ‘in kaleminden Boşnakların yarım kalan hayalleri ve hayatta kalmak için yüz yüze kaldıkları zor seçimlerinin hüzünlü hikâyesi…

Savaşın seyrini iyi değerlendiremeyen ve zamanında doğru cephede yerini alamayan İnönü’nün politikaları yüzünden savaşın kaybedeni olan “tarafsız” Türkiye’yi Dr. Mustafa İnal yazdı.

Üniversitelilerden ekonomik buhrana çorapsız çözüm! Doç. Dr. Ömer Akdağ II. Dünya Savaşı’nın ekonomik-kültürel sıkıntılarının ilginç ve düşündürücü yönelişlerinden biri olan “Yalın Ayaklılar Kulübü”nü kaleme aldı.

1.Dünya Savaşı’nda Nazilerin gazabından kaçanlara Türkler kucak açtı. Nazi muhalif akademisyenlerin Türkiye macerasını Osmanlı tarihçisi Stanford J. Shaw ‘ın kaleminden okuyacaksınız.

Hitler-Kızıl Ordu arasında son mermi kalıncaya dek süren kanlı direniş. Savaşın dönüm noktalarından Stalingrad Muharebesi’ni askerî tarih uzmanı Prof. Dr. Dennis Showalter yazdı.