Teşkilat-ı Mahsusa Gerçeği

Adı var kendi yok gibi. Hem her yerde, hem de hiçbir yerde yakalanamıyor. Hakkında destanlar düzülmüş belki ama bunlarda bilgiden ziyade efsaneler revaçta. Irak cephesinde intihar eden Süleyman Askerî, Tunuslu Başhamba ve Hüsamettin Ertürk… Kim bunlar? Hele Cemal Kutay’ın iyice karıştırdığı Kuşçubaşı Eşref muamması nasıl çözülecek?

Ya Millî Şairimiz Mehmed Akif’in bu teşkilatla alakasına ne demeli? Arabistan ve Almanya’ya neden gitti, neler yaptı ve neden ondan sonra tekrar görev almadı? Millî Mücadele yıllarındaki Anadolu’yu diyar diyar gezip vaaz vermelerinin önceki göreviyle bir bağlantısı var mıydı?

Ya İspanya’dan Sudan’a uzanan olağanüstü enginlikteki etkinlik ağı… Hiç kavranabilir gibi görünmüyor bugünkü Misak-ı Milli ihatasızlığımızla. Kime bağlıydılar? Emirleri kim veriyordu? Enver Paşa’nın rolü neydi? İşte elinizdeki sayıda bilinmeyenleri, bilinenlerden fazla olan Teşkilat-ı Mahsusa’nın merak edilen noktalarını araştırmacı Dr. Polat Safi’nin editörlüğünde birbirinden değerli araştırmacıların katkılarıyla aydınlatmaya gayret ettik. Renkli ve farklı, doyurucu bir dosya yaptığımızı göreceksiniz.

Geniş kapsamlı kapak dosyamız haricinde cami inşa geleneğimizden Kâğıthane’ye, Osmanlı haritacılığından vakıflara, Diyarbakır’ın İslamla yoğrulmuş tarihinden Avrupa’daki Müslüman yöneticilere… Her satırı itinayla işlenmiş zengin bir içerikle yine karşınızdayız.

Bu arada Türkçü Şair Mehmed Emin Yurdakul’un 100 yıldır unutulmuş ve basılmamış olan Kûtu’l-Amâre Destanı’na ve Kûtu’l-Amâre posteri hediyemize kavuşmanın güzelliğini doya doya yaşayın diyoruz.

Daha nice dopdolu sayılarda buluşmak dileğiyle…

Hayırla kalınız efendim.

Mustafa Armağan

Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Benzer konular