Afrin’e Zeytin Dalı Uzattık

ABD yönetimi Ocak 2015’ten itibaren DEAŞ ile mücadele adı altında Büyük Ortadoğu Projesi’nin Suriye bölümünü hayata geçirmeye başladı. ABD’nin her türlü desteğini arkasına alan PKK/YPG Irak sınırındaki El Cezire ile Fırat kıyısındaki Aynel Arab (Kobani) kantonlarını birleştirdi.

Planın hedeflerini gören Türkiye, derhal Fırat’ın batısını Kırmızı Hat ilan etti. Ancak ABD yetkilileri Fırat’ın batısına ve Arapların yaşadığı Münbiç’e YPG’nin değil, yeni oluşturdukları Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) gireceğini belirttiler. PYD’nin bu oluşuma sadece destek vereceğini ve DEAŞ’ın temizlenmesinin ardından bölgeden ayrılacağını ifade ettiler.

Böylece SDG Mayıs 2016’da Münbiç’e bir harekât başlattı ve 11 Ağustos günü bölgeyi ele geçirdi. Ancak görüldü ki SDG’nin neredeyse yüzde 90’ı PKK/YPG’den oluşuyordu ve bölgeyi terk etmeye hiç niyetleri yoktu.

Bunun üzerine Türkiye 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı harekâtını başlattı. TSK ve ÖSO kısa sürede Cerablus, Rai, El Bab dâhil 2 bin km karelik alanı DEAŞ’tan temizledi. TSK ve ÖSO’nun yeni hedefinin Münbiç olduğu konuşuluyordu.

Devamı Derin Tarih Şubat Sayısında… 

Benzer konular