Ağustos 2021 - Sayı 113

Ufku Kıtaları Aşan Seyyah: Abdürreşid İbrahim Efendi

Ufku Kıtaları Aşan Seyyah: Abdürreşid İbrahim Efendi

Abdürreşid İbrahim Efendi, İslâm dünyasının büyük sarsıntıların ve krizlerin içinden geçtiği bir zaman diliminde yaşamıştı. “İbrahim’in ateşine su taşıyan karınca” misali, yangını söndürebilmek için elinden ne gelirse yapmaya, yetişebildiği her yere koşmaya, sürekli anlatmaya ve bir şeyleri değiştirmeye çabalamıştı. Öyle ki, İslâm’ın Tokyo’da resmî düzeyde tanınması için canla başla çalışmıştı. Ve 87 yıllık dopdolu bir ömrün heyecanlarını, umutlarını ve hedeflerini kendisinden sonra geleceklere ilham kaynağı olarak bırakıp, 17 Ağustos 1944’de Japonya’nın başkenti Tokyo’da rahmete kavuşmuştu. Abdürreşid İbrahim Efendi’nin hayatından kesitler Ağustos sayısında…

“Ufku Kıtaları Aşan Seyyah: Abdürreşid İbrahim Efendi” dosya konusunda ilk olarak Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun İslâm topraklarına karınca misali su taşıyan Abdürreşid İbrahim Efendi’nin hayatının satır başlarını anlatırken Prof. Dr. Caner Arabacı ise onun gözünden İslâm ittihâdı ve Türk birliğini anlattı. Araştırmacı-Yazar Fatma Türk Toksoy Anadolu’dan İslâmiyet ışığının yükselmesi için çabalarken Komünist ilan edilip sınır dışı edilmesine değindi. T.C. Tokyo Büyükelçiliği Sosyal İşler Müşaviri Muhammed Raşit Alas ile de 130 yıllık Türk-Japon dostluğuna olan unutulmaz katkılarını konuştuk.

“950. Yıldönümünde Malazgirt” özel dosyasında ise Doç. Dr. Brian Todd Carey ile Malazgirt’in 21. yüzyılda Türkiye’nin yılmaz askerî gücü ve bağımsızlığının sembolü olduğuna dair konuşurken; Malazgirt Savaş Alanı Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Çevik ile de Malazgirt ve proje üzerine konuştuk.

“Ufku Kıtaları Aşan Seyyah: Abdürreşid İbrahim Efendi” dosya konusu haricinde Dr. Araştırmacı-Yazar Aygün Hasanoğlu, Tarihçi-Yazar H. Yıldırım Ağanoğlu, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Yazar Yücel Mutlu, Samet Tınas, Dr. Tarihçi-Yazar Ahmet Uçar, Dr. Ersin Kırca, Araştırmacı-Yazar Yusuf Sami Kamadan, Araştırmacı İbrahim Bozbeşparmak, Musıkî Tarihi Uzmanı Tahir Günay, Tarihçi-Yazar Mahmut Yörük, Yazar-Sunucu-Tiyatrocu Mehmet Önder, Munise Şimşek, Gazeteci, Araştırmacı-Yazar Mehmet Poyraz, Deniz Çıkılı, Metin Taha Yılmaz ve Canan Aytaş gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.

Derin Tarih, bir dönem yazılmış, basılmış fakat hemen ardından toplatılmış kitaplardan biri olan, ayrıca Fevzi Çakmak’ın en güvenilir adamlarından İstihbaratçı Halil Yaver Bey tarafından kaleme alınan Nereye Gidiyorsun Türkiye? isimli eseri okurlarına armağan ediyor. Dönemin Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Aras’ın aleyhinde malumatlar barındıran kitap, yine aynı kişi tarafından toplatılmıştı. Derin Tarih ise tarihin kuytu köşesinde kalmış olan bu eseri Ağustos sayısında tekrar okurlarıyla buluşturuyor.

Tarih okuyan şaşırmaz.