Kasım 2017 - Sayı 68

Osmanlı'yı İçeriden Yıkan Misyoner Ajanlar

KAPAK DOSYASI:

OSMANLI’YI İÇERİDEN YIKAN

MİSYONER AJANLAR

 Misyonerler Osmanlı topraklarına ne zaman ayak bastılar? Maksatları neydi? Sultan II. Abdülhamid’in devrilişini niçin ayinlerle kutladılar? İsmet İnönü misyonerlik faaliyetlerine hangi şartlar altında devam edebileceklerini belirtmişti? Millî Mücadele ile büyük ölçüde tasfiye edilen misyoner okulları Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile farklı bir biçimde yeniden mi ikame edildi? Tevfik Fikret’in Robert Kolej’de Hıristiyan yapılan oğlu Haluk’un çarpıcı hikâyesi. Kâzım Karabekir Anadolu topraklarında yaklaşık bir asır önceki misyoner faaliyetlerini nasıl deşifre etmişti? Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Dr. Ahmet Uçar ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çabuk Derin Tarih okurları için cevaplıyor.

Muhteşem bir kitap hediyesi daha!

Peyami Safa’nın Millî Mücadele komutanları hakkında yazdığı biyografilerden üçüncüsü, “Mustafa Kemal Paşa ve Milli Mücadele’nin Üç Kahramanı” bütün Derin Tarih okurlarına hediye.

 BAŞKA NELER VAR?

Oxford Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Avi Shlaim 100. yıldönümünde Balfour Deklarasyonu’nu yazdı.

Millî iradenin karşısında yer alan Kemalizm’in milliyetçilikle yakınlaşması ne tür krizlere yol açar? Prof. Dr. Vedat Bilgin cevaplıyor.

Sultan V. Murad’ın torunu, dünyaca ünlü savaş muhabiri ve yazar Kenize Murad İngilizlerin siyasî emellerini açıklıyor: “İngilizlerin İslam Dünyasını Parçalama Yöntemi: Böl ve Yönet”.

Ortadoğu Tarihi Uzmanı Prof. Dr. James Gelvin Suudî paranoyasının yakın tarihteki köklerine büyüteç tutuyor.

Sultan Vahidüddin’in Kur’an’ın basımını yasakladığına dair yalanlara Mustafa Armağan cevap veriyor.

İstanbul’un hafızası Prof. Dr. Semavi Eyice İstanbul kahvehanelerini ve acayip müdavimlerini kaleme aldı.

Saltanatı başlattığı için eleştirilen de, İslamın dört dâhisinden biri kabul edilen de o. Tarihin en tartışmalı kişiliklerinden Muâviye’nin çarpıcı hayat hikâyesini Prof. Dr. Adnan Demircan yazdı.

Sultan II. Abdülhamid’in Ermeni meselesinin çözümü için Katalonya’daki istiklâl mücadelesini yakından takip ettiğini biliyor musunuz? Samet Tınas belgeler eşliğinde açıklıyor.

Sudan’ın İngiliz sömürgeciliğine direnişini Tuğrul Oğuzhan Yılmaz satırlara taşıdı.

Sultan II. Abdülhamid’in Musul ve Bağdat’taki petrol sahalarının mülkiyetini Hazine-i Hassa’ya almasıyla ilgili arşiv vesikaları ilk kez Arif Emre Gündüz’ün yazısında.

Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı misafir eden Novi Pazar’da yaşanan emsalsiz anları, ziyareti yakından izleyen Avdiya Salkoviç yazdı: Hoş geldin Sancak’ın gönül fatihi…

Camideki rektör Prof. Dr. Erol Güngör’ün ibretlik hayat hikâyesini 79. doğum yıldönümünde Yrd. Doç. Dr. İslam Can satırlara taşıdı.

1918 yılında “Yeni Osmanlı Alfabesi” adı altında bir hat geliştirilerek basılan Amme Cüzü’nün yasaklanmasına dair Şeyhülislam fetvası ilk kez Nermin Taylan’ın yazısında.

Doç. Dr. Mustafa Özel ABD’nin Latin Amerika’yı sömürge haline getirmesini romanlar üzerinden ele alıyor.

Türkler Bilâdü’ş-Şam ile ne zaman tanıştı? Selçukluların bir zamanlar Kudüs’ü yönettiğini biliyor musunuz? Doç. Dr. Mustafa Alican Türk tarihinin az bilinen gerçeklerini kaleme almaya devam ediyor.

Mehmet Doğan’ın kaleminden ‘ev’ kelimesinin tarihî serencamı…