Mart 2020 - Sayı 96

100 Yıldır Kanayan Yaramız: Misak-ı Millî Hedefi Lozan’da Yarım Kaldı

100 Yıldır Kanayan Yaramız: Misak-ı Millî Hedefi Lozan’da Yarım Kaldı

Bir ahddır Misak-ı Millî… Osmanlı Meclis-i Mebusanı tarafından dünyaya ilân edilen bir manifesto. Öyle ki, Cumhuriyet’in kurucu babaları dillerinden düşürmemiş, Lozan Antlaşması görüşülürken meclisteki muhalifler Misak-ı Millî’den taviz verilmesini hazmedememişler, argümanlarını bu hudutlar üzerine inşa etmişlerdir. Biz de bu muhalif mebusların endişelerini devraldık ve “100. yılında Misak-ı Millî nedir ve Lozan’da kendisine sadık kalınmış mıdır?” diye sorarak doyurucu bir dosya hazırlamaya gayret ettik. Gelin hep birlikte bakalım.

“100 Yıldır Kanayan Yaramız: Misak-ı Millî Hedefi Lozan’da Yarım Kaldı” dosya konusunda Prof. Dr. Mustafa Budak “Misak-ı Millî Osmanlı’nın Kırmızı Çizgisiydi” başlığıyla bir gerçeği gözler önüne sererken Araştırmacı – Yazar Mustafa Armağan “Kerkük Misak-ı Millî’nin Dışında mıdır?” sorusunu sorarak akıllarda bir kapı aralıyor. Prof. Dr. Cemal Fedayi meclisin kararı olan “Misak-ı Millî yoktur, istediğimiz gibi bir harita çizeceğiz” konuşmasına değiniyor. Öğr. Gör. Bahtiyar Dedeoğlu “TBMM’de Lozan’a Kimler Nasıl Müdahale Etti?” Sorusuna zabıt tutanakları ile cevap veriyor.

“100 Yıldır Kanayan Yaramız: Misak-ı Millî Hedefi Lozan’da Yarım Kaldı” dosya konusunun haricinde; Metin Taha Yılmaz, Prof. Dr. Adnan Demircan, Tarihçi – Yazar Beytullah İmzaoğlu, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Gazeteci, Araştımacı – Yazar Mehmet Poyraz, Beyza Armağan, Muhammed Mahmut Bakır, Prof. Dr. Fehameddin Başar, Dr. Tarihçi – Yazar Ahmet Uçar, Dr. Erdağ Göknar, M. Fatih Can, Prof. Dr. Muharrem Kesik, Fatma Nur Uçar, Mustafa Özel ve Araştırmacı – Yazar Dane el-Ömerî Siyam gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı. Derin Tarih, bütün bildiklerinizi unutturacak bilgiler ışığında devam ediyor…

Devamı Derin Tarih Mart Sayısında…