Mart 2022 - Sayı 120

Napolyon Ne Yapmak İstedi?

Napolyon Ne Yapmak İstedi?

Napolyon Bonapart (Napoleon Bonaparte), kalabalık bir ordunun başında 1798’in temmuzunda İngiltere’nin Hindistan ile temasını kesmek için Mısır topraklarına girmişti. Bundan birkaç ay sonra Napolyon, Akkâ Kalesi önlerinde göründü. Valisi olduğu Saydâ vilayetini Akkâ’dan yönetmekte olan Cezzâr Ahmed Paşa -ki bu sırada 80 yaşlarındadır-, 20 Mart 1799’da başlayan kuşatmaya tam iki ay boyunca kahramanca direniş gösterecek, şımarık Fransız’a dünya tarihine geçecek bir ders verecekti. Derin Tarih, Mart 2022 sayısında, Akkâ Kuşatması’nın yıldönümü vesilesiyle şu sorunun cevabını arıyor: Napolyon, Doğu serüveniyle ne yapmak istedi ve eline ne geçti? Sorunun cevabı Derin Tarih’in satır aralarında.

“Napolyon Ne Yapmak İstedi?” dosya konusunda ilk olarak Dr. Halil İbrahim Erol Fransızların Mısır’ı işgalini anlatırken Dr. Kamuran Şimşek ise Napolyon’un Akka’dan çıkarılışını kaleme aldı. Dr. Murat Yiğit Napolyon’un Mısır işgalini sonlandıran suikastın hikayesini satırlara taşırken Samet Tınas Napolyon’un Sezar’dan kalma hayallerini de yenen Cezzâr Ahmed Paşa’yı yazdı. Son olarak Doç. Dr. Kahraman Şakul, Napolyon’un düşünce sistemine ve Napolyon Savaşları’na genel olarak ışık tuttu.

“Napolyon Ne Yapmak İstedi?” dosya konusu haricinde Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Mustafa Alican, Dr. Ahmet Uçar, Doç. Dr. Michael A. Reynolds, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Samet Tınas, Araştırmacı İbrahim Bozbeşparmak, Deniz Çıkılı, Tarihçi-Yazar Hüseyin Yürük, Araştırmacı-Yazar Yusuf Sami Kamadan, Araştırmacı-Yazar Mikail Türker Bal, Yazar, Sunucu-Tiyatrocu Mehmet Önder, Oktay Türkoğlu ve Canan Aytaş gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.

Derin Tarih bu ay ek olarak “Ecdadın İzinde Çanakkale -5-” ekini bütün okurlarına armağan ediyor.

Tarih okuyan şaşırmaz.