Osmanlı sarayında önemli anları belgeleme, törenleri kayda geçirme ve o anın ihtişamını kuşaklar boyu aktarma yönünde güçlü bir ihtiyaç ve temayül vardı. İster bir bayram töreni olsun, isterse bir sünnet merasimi, her şey inceden inceye kaydedilip arşivlenmiş, hiçbir şey tesadüfe ve oluruna bırakılmamıştı. İşte bu intizamlı ve özenli imparatorluk, zamana ve mekâna kıymet veren, akıp giden hiçbir şeyin kaybolmasına razı olmak istemeyen bir şuurun yansımasıydı kuşkusuz. Bu bilinçle Osmanlı sarayındaki merasimlere odaklandığımız sayımızı, siz kıymetli okurlarımızın beğenisine sunuyoruz.
“Osmanlı’da Saray Merasimleri” dosyamızda ilk olarak Prof. Dr. Abdülkadir Özcan I. Ahmed’den itibaren saltanatın sonuna kadar İstanbul’da icra edilen cülûs ve kılıç kuşanma törenlerinin detaylarına yeniden bakmamızı sağlarken Sanat Tarihçisi Fatih Ökmen pek çok mesaj ve sembol barındıran cülüs merasimlerini minyatürler üzerinden inceledi. Arif Emre Gündüz hükümdarın her Cuma günü halkla buluşup bütünleşmesine vesile olan Cuma Selâmlığı merasiminin bilinmeyenlerini arşiv belgeleri üzerinden aydınlatırken Prof. Dr. Dündar Alikılıç en şaşaalı şenliklerden biri olan şehzadelerin sünnet merasimlerini kaleme aldı. Prof. Dr. İbrahim Yıldırım Osmanlı sultanları için devletin gücünü ve ihtişamını dosta düşmana göstermenin en iyi yolu olan elçi kabul törenlerinin merak uyandıran detaylarına bakmamızı sağlarken Prof. Dr. Halide Arslan Osmanlı sarayında mübarek gün ve gecelerin nasıl kutlandığını anlattı. Prof. Dr. Gülgün Yılmaz Her biri, ayrıntılarıyla sadece bir “an”ı değil, bir imparatorluğun “güç, düzen ve meşruiyet” anlayışını yansıtan Osmanlı minyatürlerindeki merasim sahnelerini incelerken Prof. Dr. Kahraman Şakul bol savaşla geçen Köprülüler Devri’ndeki askerî merasimleri satırlarına taşıdı.
“Osmanlı’da Saray Merasimleri” dosya konusu haricinde ise Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Enver Beşinci, H. Yıldırım Ağanoğlu, Deniz Çıkılı, Oktay Türkoğlu, Tahir Günay, Ayhan Demir, Şeyma Üstün ve Canan Aytaş gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.
Tarih Okuyan Şaşırmaz