Temmuz 2013 - Sayı 16

KAPAK DOSYASI: LOZAN VE KÜRTLER

İngilizler ile Mustafa Kemal Nasıl Anlaştı?

Kürt sorunun kökleri Lozan Görüşmelerine mi uzanıyor? İngiltere Lozan’da Kemalist Türkiye’yi memnun etmek için ne yaptı? Kürt devletinin kurulmasına neden karşı çıktı? Kürtler Lozan’da piyon olarak mı kullanılmışlardı? Alanında uzman isimlerin kaleminden “Lozan ve Kürtlerin” bilinmeyen cephesi ile Kürt-Türk ortak tarihi Derin Tarih Temmuz sayısında!

Mustafa Armağan gerçekleri deşifre ediyor: Lozan’da neler döndü?Osman Ali’den belgelerin tanıklığında Türkçede ilk kez yayınlanan sarsıcı bir metin: Lozan ve Kürtler – 1922-23 Barış GörüşmeleriNorman Stone’dan cüretkâr bir soru: Kürtler İngiltere’nin büyük hedeflerinin neresindeydi?Kürtçe, Arapça, Farsça ve Türkçenin tek bir şiirde birbirleriyle dansını M. Halid Sadînî kaleme aldı.Şükrü Hanioğlu yazdı: Erken İttihadçılık ve KürtlerDerin Tarih‘ten muhteşem bir kitap hediyesi daha!

Halife Abdülmecid’in sürgün yıllarında yanında bulunan Manavoğlu Nevres Bey’in kaleme aldığı Son Halife’nin Dramı kitabı Türkçe olarak ilk kez Derin Tarih‘le hediye.

BAŞKA NELER VAR?

Yavuz Sultan Selim’in Kürt politikası nasıldı? Son dönemlerin en tartışmalı konusuna Abdülkadir Özcan noktayı koyuyor.

Ali Satan darbelerin bıraktığı kanayan yarayı ele aldı: 27 Mayıs olmasa Kıbrıs sorunu çözülürdü.

Dr. Semavi Eyice Derin Tarih için çocukluk hatıralarını yazdı: Kadıköy’ün 80 yıl önceki gezgin esnafı.

Muhammed suikastlardan nasıl kurtuldu? Adem Apak peygamberimize oynanan oyunları ve suikastçıların nasıl hidayete erdiklerini yazdı.

Ramazan Hz. Muhammed döneminde nasıl yaşanıyordu dersiniz? Hıristiyanların ve Yahudilerin oruçları hakkında neler biliyoruz? Orucun ve Ramazanın bilinmeyen tarihini Mustafa Demirci yorumladı.

İsmail Taşpınar Avrupa tarihine damgasını vuran kırılmayı anlattı: Katolik kilisesinin aforoz ettiği Martin Luther Türklere çok şey borçluydu.

Din mahyalar üzerinden siyasete nasıl alet edilmişti dersiniz? İsmail Kara Derin Tarihokurları için cevaplıyor.

Osmanlı ordusunun yenilenme ve Avrupa’ya açılma hamlelerinde önemli bir yere sahip olan Baron de Tott kimdi?

Kısa süre kaldığı Osmanlı topraklarında hangi girişimlere imza atmıştı? Cevabı Mustafa Kaçar’ın kaleminden Derin Tarih‘te.

Ahmet Taşağıl anlatıyor: Gök-Türklerin bağımsızlık ateşi nasıl yükseldi?

Boğazda inci gibi parlayacaktı ama geriye hiçbir şey kalmadı. Sultan Abdülaziz’in inşa etmeyi planladığı ancak yarım kalan Aziziye Camii’nin arazisi nasıl yağmalandı? Cevabı Ümit Beyazoğlu’nun yazısında.

Kanuni’den yadigar Belgrad’ın Osmanlı’ya muhteşem dönüşünü Hakan Karagöz anlattı.

Mim Kemâl Öke okuyucuyu tarihin başka bir yüzünü görmeye davet ediyor ve soruyor: Tarih acılardan ders alır mı?

Merve Armağan bu kadarı da olmaz dedirten internet efsanelerini Derin Tarih okuyucuları için temize çekiyor: Taksim ile Ayasofya’yı, Topçu Kışlası ile Taşkışla’yı nasıl karıştırdık?

Doç. Dr. Gültekin Yıldız ile sıra dışı bir söyleşi: Sultan Abdülhamid donanmayı çürüttü mü?Şeyma Aydın eşyanın kalbinde yolculuğa devam ediyor. Avuç içinde tarih yazan dost: Kalem.