Denizleri Keşfe Devam

Osmanlı İmparatorluğu’nu derinlemesine ve çok yönlü anlamaya gayret ederken, tarih boyunca Batılı devletlerle denizlerde sürdürülen mücadeleye ayrı bir önem veriyoruz. Bunun iki sebebi var: Hem çok az bilinen bir konu bu, hem de hâlâ güncel ve gündemimizde. Bugün “Mavi Vatan” diye bir iddiamız varsa, Akdeniz’de ve diğer denizlerde yaşananları çok iyi kavramaktan başka çare yok.

Bu düşünceden hareketle, Aralık 2021 sayımızda kapak başlığımız “Dalgaların Efendileri – Denizlerde Osmanlı Hâkimiyeti” idi. Temmuz 2022’de Kıbrıs’ı ele aldık. Ocak 2023’te Rodos’a odaklandık. Nisan 2023’te konumuz, dengeleri değiştiren bir mega proje olarak Süveyş Kanalı’ydı. Tüm bu dosyalarımızdan çok güzel ve olumlu geri dönüşler aldık. Hepsinde de ortak mesaj şuydu: “Meğer çok az tanıyormuşuz!” En güzeli de, biz gündeme aldıktan sonra kalkıp Kıbrıs’a, Rodos’a giderek oradaki İslâm mirasını yeniden keşfeden meraklı okurlarımızdan bize ulaşan heyecan dolu cümlelerdi.

Ve şimdi, Girit dosyasıyla huzurlarınızdayız. Akdeniz’de bir Osmanlı rüyası, Girit… Çok uzun bir kuşatmadan sonra İslâm mülkü haline getirilen, sonrasında Akdeniz’deki güç mücadelesinde sürekli bir odak noktası olan, ardından mübadele tecrübesiyle birikimini ve kültürünü Anadolu’ya aktaran Girit…

Her zaman olduğu gibi Girit dosyasında da konunun uzmanı isimler, yetkin değerlendirmeleriyle meseleyi en anlaşılır ve net biçimde ortaya koydular. Yıllar boyu okunacak ve başvuru kaynağı olarak görülecek bir sayı hazırladığımıza inanıyorum.

Hayırla görüşmek üzere…

Benzer konular