Libya Bizim Neyimiz Olur?

2020 yılı gerçekten de gündeminin hararet ve yoğunluğuyla daha ilk ayını doldurmadan Guiness rekorlar kitabına aday olmuş görünüyor. Kasım Süleymanî’nin füzeyle vurulması, Türkiye’nin başını çektiği Libya hareketliliği, Çin’den yayılan Koronavirüs paniği, Afganistan’da bir uçağın düşmesi, Elazığ ve Malatya’daki hepimizi derin acılara gömen depremler ve İdlib çaresizliği… Bu kalabalık gündem maddeleri içinden en tarihe taallûk edenini bulup çıkarmak dergi ekibimiz için hiç kolay olmadı doğrusu. Neticede ‘Libya bizim neyimiz olur?’ teması etrafında bir dosya yapmaya karar verdik.

Eski Trablusgarp ve Bingazi bölgelerinin birleşmesinden oluşan Libya gerçekten de Turgut Reis’i, Ömer Muhtar’ı, Senusî şeyhleri, Osman Fuad Efendi’si, Enver Paşa’sı ve yurt dışına ihraç ettiğimiz tek başbakan olan Sadullah Koloğlu’su ve ilginç bir sentez olan Koloğulları ile Türkiye’mizin (Osmanlı’nın) tabiî bir uzantısıdır ve yiğit halkının bitimsiz muhabbeti dahil her mânâsıyla bizimdir.

Zihin coğrafyamızın sinir uçlarından biri olan Libya’nın tarihini kurcaladığınızda karşınıza sık sık âşina çehrelerin çıkması boşuna değildir bu yüzden.

Dosyamızda yer alan Prof. Hasan Köni ile yapılan güncel söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umuyorum. Kendisi Ortadoğu’daki bütün huzursuzlukların Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail’in güvenliğini sağlama alma kaygısından kaynaklandığını söylerken, Trump dönemindeki beklenmedik atakların uluslararası ilişkiler disiplinini şaşkına çevirdiğini söylemeyi de ihmâl etmiyor. Bir nevî özeleştiri yapıyor. Ne rasyonalitesi? Rasyonalite mi kaldı? sözleri ise manidar.

Ayrıca Adnan Demircan, Mustafa Alican, Muharrem Kesik, Ekrem Buğra Ekinci, Ahmet Kavas, Ahmet Uçar, Enver Paşa’nın torunu Burak Enver ve Mustafa Özel gibi değerli isimler kendi sahalarında kaleme aldıkları birbirinden ilginç yazılarıyla karşınızda.

Bu ayki hediye kitabımız fikir ve edebiyat dünyamızın mümtaz şahsiyetlerinin kaleme aldığı “miras metinler”. Eskiden “Güzel Yazılar” adlı kitaplar vardı, okumaya doyulmazdı. Unutulmaz Yazılar da aynı tatta metinlerden oluşuyor.

Mart sayımızda buluşmak ümidiyle hayırla kalınız efendim.

Benzer konular